Проф. Чуклев е от стожерите на графичното изкуство в България и един от най-добрите илюстратори. Художникът е роден в София през 1936 г. Завършва Националната художествена академия през 1960 г. със специалност „Графика”. След това специализира илюстрация, а от 1964 г. е преподавател в Академията.

Поколения българи са израснали с неговите илюстрации на популярните книги „Зайчето и момичето” на българската детска писателка Кина Къдрева, „Хобит: Билбо Бегинс или Дотам и обратно” на Джон Толкин, „Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол, „Приказки” на Шарл Перо и др.

Творби на Петър Чуклев участват в изложби на българското изобразително изкуство зад граница: в Германия, САЩ, Словения, Франция, както и на биеналета на графиката в Краков, Лиеж, Осло, Сао Пауло.

Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Видинската градска галерия и много частни колекции.

Той е носител на отличия, сред които са наградите на СБХ за графика (1979 г.) и за рисунка (1980 г.), както и специалната награда за цялостен принос в областта на книжната графика на Първото международно биенале за екслибрис в България (2003 г.).

***

Слово на Светлин Русев при откриване на самостоятелна изложба на Петър Чуклев (март 2012)

Приятели и почитатели на Петър Чуклев,

Не съм сигурен дали подобно събитие се нуждаеше от откриване?! Една необичайна изложба, на едно необичайно място!? Бих прибавил- и едно необичайно време за такава изложба!

Който познава изкуството на Петър Чуклев, и който има поне приблизителна представа за богатата на емоционални и смислови връзки графична вселена на автора, знае, че това изкуство, необичайно и като пластичен израз, и като духовно съдържание, и не на последно място- като поведение на автора. А един зъболекарски кабинет, при всички случаи, не е обичайното място за изложба, и то от такава висока класа.

какво е провокирало Д-р Кънев - колекционерската екстравагантност, възхищение от работите на един изключителен творец, своеобразна реакция на духовното ни безхаберие...? Той си знае, но "изложбената зала" е необичайна! А че времето не е за изтънчената артистична чувствителност на Чуклев,че при една девалвирана ценностна система, при една артистична агресия, с приблизителни стойности и творчески привидности, времето е колкото необичайно, толкова и чуждо на душевността на автора.

Петър Чуклев е от онези автори, за които е неудобно да се говори за талант и възможности! Неудобно от една страна, защото суперлативите нямат качествена стойност в духовния живот на изкуството и от друга страна - той до такава степен владее езика на творческата свобода, във всичките и пространствени и пластични стойности, че каквото и да се каже, едва ли ще покрие поне малко дълбочината и силата на делото му. Една реална поетика, сурова и страннокрасива, невидима и неуловима, минава през нас като видения от друг свят, с други измерения във времето и пространството- преди и след сътворението- една вселена, в която фантастично и иреално са приземени чрез брилянтна графична култура.

Петър Чуклев трудно ще го открием в артистичния калабалък и изкущенията на арт пазара! Избор, колкото достоен,толкова и труден като творческо и човешко поведение. В краткия текст към поканата си позволих въпроса, който няма отговор! Дали Чуклев е избрал самотата,дали тя него, или изкуството го е избрало за себе си...? Не знам! Засега д-р Кънев го е избрал и приютил в своя зъболекарски кабинет!

За нас остана благодарността и към Петър Чуклев, и към д-р Кънев, че ни направиха свидетели на тази невероятна изложба!

Светлин Русев

***

Петър Чуховски за Петър Чуклев

Петър Чуклев е просто "инструмент, създаден от природата", за да прави образи, да създава рисунки... За мен този художник е все още една загадка...

Той е от този тип творци, които могат да рисуват при всякаква обстановка и при всякакви обстоятелства, без претенциите дори за най-скромни удобства.

Това не е нито маниер, нито външна демонстрация, това е състояние, трайното състояние на твореца, при което той винаги, и при най-малкото отклонение, бърза към своята рисунка, към своя свят, където го мами вечно недовършената приказка на неговото въображение.

Импровизационният момент, свободният полет на въображението и строежът на композицията по законите на музиката, включването на всеки нов образ и моментна инвенция в общия графичен ритъм, характерен за рисунката на този художник, са свойствени и на неговата графика, и на илюстрацията му, към които "видове" се колебаем да го причислим категорично именно поради характеристиката му на "рисувач".

Чуклев се проявява като изтънчен тълкувател на женската красота в нейното сложно преплетено изящество от деликатните нюанси на еротичното, фаталната сила на женственото начало и възвишената одухотвореност.

Петър Чуховски


Контакти

Нашата телефонна линия работи в работни дни от 9 до 18 часа.

Телефон:00359887612007

Свържете се с нас